Dybbøl Børnehus
 

kostpolitik

Kostpolitik

http://samvirke.dk/mad/artikler/gode-raad-madpakker-boern.html er der mange gode ideer til hvad en madpakke kan indeholde.

www.altomkost.dk. kan man læse om mere generelt info om kost.

Vi vil gerne støtte jer og jeres barn i at udvikle gode kostvaner. Vi ved, at gode kostvaner grundlægges ret tidligt i barndommen. Derfor har fokus på mad også en betydning for os i Dybbøl Børnehus.

Madpakken er for mange børn en spændende del af alt det nye i Børnehaven, og en del som betyder meget for børnene, man kan næsten sige, at det for nogle børn er ”et stykke med mor og far”.

Vi vil gerne lære børnene selv at mærke efter hvornår de er sultne, og selv vurdere hvor meget de kan spise. Derfor må børnene spise når de er sultne og har lyst. Dog samles alle børnene ved spisebordet kl. 11.00 til fælles mad.  

At spise sammen har et socialt aspekt, som vi gerne vil lære børnene at bruge. Børnene lærer om hygiejne - vaske hænder før vi spiser, bordskik, og at nyde det gode selskab mens man spiser.

Selvom børnene selv kan vælge hvornår de vil spise, er det vores erfaring, at børnene altid har mad til frokosttid, og at de sætter pris på det fælles måltid. Vi har på den måde også overblik over om børnene får spist deres mad.


Morgenmad

Fra kl. 6.30. til ca. 7.30 er der mulighed for at spise medbragt morgenmad  for de børn som møder tidligt og som ikke har spist hjemmefra.


Madpakken

Det er vigtigt at børnene selv kan kende deres madpakke, og at der står navn på madkassen. Maden skal være nem at spise. Makrelmad, toppet op med mayonnaise og grønt, er ikke nemt at styre for en lille barnehånd.

http://samvirke.dk/mad/artikler/gode-raad-madpakker-boern.html er der mange gode ideer til hvad en madpakke kan indeholde.

www.altomkost.dk. kan man læse om mere generelt info om kost.

Nogle dage spiser børnene næsten ingenting, og andre dage er alt spist op. Det er selvfølgelig vigtigt at madpakken rækker til den gode appetit.

Hvis børnene ikke får spist deres madpakke i løbet af dagen, smider vi ikke maden ud.
På den måde har forældrene muligheden for at se, hvor meget barnet har spist.
Vi vil selvfølgelig altid gerne snakke med forældrene om barnets spisevaner.


Madpakken til turene ud af huset

Året rundt er vi på ture i nærmiljøet. De dage kan appetitten være ekstra stor.
Sandwich og klapsammen madder er gode til turmadpakken, fordi det er nemt at spise.

Fælles madlavning

Et par gange om året har vi et madtema. Det kan være i sensommeren, hvor der kan høstes bær og laves marmelade. Det kan være i påsken for at få et kendskab til påskefrokost traditionen.
 Dette er en del af det pædagogiske arbejde med børnene.

Læs mere om lovgrundlaget www.altomkost.dk


Drikkevarer

Børnehaven serverer  minimælk og kærnemælk - til morgenmaden og til madpakkerne. Resten af dagen får børnene vand.


Frugt og mellemmåltider

Børnehavebørnene skal selv have frugt med til eftermiddagsmåltidet.

Vuggestueforældrene blvier bedt om at medbringe frugt, yoghurt eller andet til hele ugen som så deles med de andre børn.

Vi lærer børnene, at når man spiser, så sætter man sig ved et bord og nyder den mad man har med. Hvis børnene bliver sultne opfordrer vi dem til at se om der er mere mad i madpakken.


Fødselsdage

Fødselsdag er en meget særlig dag for alle børn. Ofte bliver fødselsdagen fejret i Børnehaven. Nogle gange er forældrene med, og har mad med til børnene, andre gange holder Stuen fødselsdagen, og andre gange bliver børnene inviteret hjem til fødselsdagsbarnet.

Forældrene og pædagogerne på stuen aftaler, hvad der skal serveres for børnene. Det er ofte mad, og lidt kage. Det er vigtigt at få aftalt om børnene skal have en supplerende madpakke med. De gange stuen holder fødselsdag uden forældrene, kan barnet have noget med hjemmefra til at dele ud til de andre børn.

Vi opfordrer til at begrænse slikforbruget til lidt pynt på en eventuel kage. Vi anbefaler at der ikke gives slikposer og sodavand til børnene.


Børn med særlige behov

I de tilfælde hvor et barn har brug for specialkost. Sker det altid i tæt samarbejde med forældrene.


Særlige lejligheder og traditioner.

Det kan for eksempel være til sommerfest, julefrokost, fastelavn, påskefrokost, eller når børnene inviterer bedsteforældrene på besøg.
Da sker det, at vi servere saftevand og en lille slikpose.
Det kan også være is på en varm sommerdag, eller boller og kakao på en kold vinterdag.

Som udgangspunkt begrænser vi altid ” de søde sager” til et minimum, men et egentligt slikforbud har vi ikke.

Vi oplever, at forældrene generelt er meget bevidste om, hvad deres børn må spise.
Personalet har et godt samarbejde med forældrene om, hvad børnene skal have med, såvel i madpakken, som til festlige lejligheder.

Vi er selvfølgelig opmærksomme på de anbefalinger som er givet fra Sundhedsministeriet

 
Bilag
Ansvaret for børns mad er først og fremmest forældrenes. Børnene tilbringer imidlertid en stor del af deres vågne timer i dagpleje eller institution, og derfor har det offentlige også et ansvar for at skabe sunde rammer for børnenes mad.
Der er mange faktorer, der påvirker børnenes mad: Det handler blandt andet om vaner og om at få tingene til at hænge sammen i en travl hverdag. Men det handler også om at have viden om sund mad og om at have forudsætninger for at kunne træffe sunde valg. Det sunde valg træffer forældrene på deres egne børns vegne – og her kan sunde rammer i dagplejen og institutionen være med til styrke maddannelse og til at understøtte det sunde valg